Αποσαφήνιση διαδικασιών απόσυρσης ΙΧ αυτοκινήτων

Αποσαφήνιση διαδικασιών απόσυρσης ΙΧ αυτοκινήτων

Αρ. Πρωτ. 11621/15.06.2010

Προς Υπουργούς:

- Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

- Οικονομικών

Όμηροι της μη έγκυρης ενημέρωσης από τους αρμόδιους φορείς βρίσκονται οι 75 χιλιάδες δικαιούχοι που εντάχθηκαν στο μέτρο απόσυρσης ΙΧ επιβατικών οχημάτων αναφορικά με την εφαρμογή του μέτρου και για την πορεία των αιτήσεων για την απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων τους.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο κατήργησε τον νόμο της Νέας Δημοκρατίας περί αποσύρσεων παλαιών ΙΧ αυτοκινήτων, αλλά κρατά εδώ και μήνες σε καθεστώς ομηρίας τους χιλιάδες δικαιούχους που είχαν υποβάλει αιτήσεις για την αντικατάσταση των παλαιών αυτοκινήτων τους και δεν έχουν καμία ενημέρωση για την πορεία των αιτήσεών τους, αλλά και για την καταβολή των οικονομικών κινήτρων που θα τους επέφερε κανονικά η απόσυρση των αυτοκινήτων τους.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στον Ν. Θεσσαλονίκης, καθώς εκατοντάδες δικαιούχοι έχουν καταθέσει τα απαραίτητα χαρτιά στις αρμόδιες υπηρεσίες από το Νοέμβριο και ακόμα δεν έχουν καμία ενημέρωση.

Το μέτρο της απόσυρσης των παλαιών αυτοκινήτων στην ουσία θα μπορούσε να επιφέρει πολλαπλά οφέλη για το Ελληνικό Δημόσιο, τους επαγγελματίες του κλάδου πώλησης αυτοκινήτων, τους πολίτες, αλλά και το περιβάλλον. Ωστόσο, η μη έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες πολίτες να μην μπορέσουν τελικά να αποσύρουν τα παλαιά επιβατικά οχήματά τους, ενώ όσοι πρόλαβαν να προχωρήσουν σε απόσυρση, βρίσκονται ανημέρωτοι και χωρίς να έχουν παραλάβει τις επιδοτήσεις τους.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Για ποιους λόγους δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία απόσυρσης των αυτοκινήτων των δικαιούχων που πρόλαβαν να υποβάλλουν αιτήσεις έγκαιρα;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα συναρμόδια Υπουργεία για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων-οικονομικών κινήτρων των δικαιούχων;